fredag 15. juli 2011

Det kan du blogge om...

...er blitt en av de oftest sagte setningene på Finse. Som mødre og tanter har oppdaget Facebook har vi på Finse virkelig oppdaget bloggverdenen. De som følger bloggen har kanskje tenkt over at det ikke alltid er de store tingene som skjer her oppe. Allikevel dukker setningen "det kan du blogge om" opp hyppigere og hyppigere.

Senest i går ble dette sagt. Ronny hadde lange avhandlinger om klimaendringer og hvordan vi på Finse også merker effektene av klimaendringene. Han kaller det MMS-effekten. Hele konseptet går enkelt og greit ut på at vi merker klimaendringene ved at myggen, måkene og svenskene kommer til fjells. Det er ikke så mye å legge til utover det, men det er heller ikke tilfeldig at temaet kom opp på langbordet akkurat i går.

Makan til store mengder mygg! Det er på lik linje med døgnflueinnvasjonen. Problemet med myggen er jo som alle vet at de biter oss og forlater oss med røde kløende stikk. Og myggstopp.no opplyser; hvis vårflommen har vært kraftigere enn vanlig, kan de opptre i store mengder. Denne myggen stikker om dagen og i solskinn. Vårflommen har vært kraftigere enn vanlig, solen skinte på fjellet og det var ikke antydninger til vind i luften. Det var en fantastisk dag, magisk vær. Det syns myggen også. I fellesskap forsøkte vi å nyte gårsdagen. Dagen var uansett så fin at myggen ville aldri klart å ødelegge den, selv om den tappert forsøkte. Etter en runde med fotball på perrongen kom jeg inn med fem mygg i panna, jeg spiste noen også.

Måkene er her også. Naturoppsynsmann Kjetil Fosslien forklarer måkenes tilstedeværelse på fjellet med søppel. Vi er enige med Kjetil når han sier følgende; Måkeskrik er et fremmedelement i fjellet. Her vil vi heller høre rypeskratt og orrekakling! Ifølge Kjetil må vi nok selv ta en del av skylda for at måkene har slått seg til, de av oss som kaster matrester og annet søppel når vi er på tur. Og da forstår man jo at måkene elsker grisebingen som er full av matrester. Vi hadde forøvrig dugnad på Finse denne uken. Alle var i sving, hele Finsesamfunnet gikk sammen om å fjerne paller og containere og hotellansatte plukket søppel rundt hotellet. Det var bra å få gjort.

Svenskene er her også. Om det er en sammenheng mellom klimaendringer og økende antall svensker i fjellet er usikkert. Det er noen som snakker om lønninger også. Det er skummelt å tenke på at arbeidsmarkedet i Sverige er i bedring. La oss håpe at Norges lønns- og arbeidsvilkår fortsetter å være så gode at svenskene blir. Om Ronny har rett i at det er klimaendringene som gjør at de er her, ja så må jeg si at dette er en av de positive effektene. Vi vil ha svenskene her på Finse.

Og med måkene flyvende over oss vifter vi bort myggen og spiller fotball i solen med svenskene på perrongen. Det er bare å sjekke inn på webkameraet, det er mye action på perrongen om dagen. Syklister, forballer, vandrere, trucker og turister som løper ut av togene for å ta bilder av vakre Finse og vakre Blåisen.

Hilde

onsdag 13. juli 2011

Alle gode ting er tydeligvis tre!

Er alle gode ting tre? Tydeligvis i Sverige.

Hver gang det sjekkes ut en gjest eller en sykkel på Finse 1222, så printes det en kvittering her på kontoret. Jeg blir naturligvis irritert, fordi paper-tray går tom hele tiden. Et luksusproblem egentlig. Mange gjester  er lik mange kvitteringer. Og når jeg fyller på med ark fordi eg har printet ut et dokument, ja så står jeg der i en halvtime og venter til mitt dokument kommer. Mens jeg venter rydder jeg bort alle kvitteringene, det er da jeg noterer meg hvem det er som har sjekket ut. Nederst står det nemlig; "Sjekket ut av....".

Og der står det Nils. Hvem er Nils? Ina ler av meg og spør om jeg har hilst på Micke i sykkelbutikken. Jo, det har jeg selvfølgelig, men han heter jo Micke, jeg kan strekke meg til Mikael. Men der i en lang lang rekke av navn klarer jeg å se at det står både Mikael og Svensson. Han kjenner vi. Nils Mikael Göran Svensson er confusing. Tre navn? Jeg og Ina snakker my og lenge om dette, med fascinasjon og iver. Det viser seg at Jonas også heter Carl, at Jens heter Jens Erik, at Johannes også heter Carl. Det gjør tydeligvis nesten alle, efter kungen sies det. Johannes sin pappa ville at han skulle hete Roland. Det er ganske morsomt, han tapte heldigvis den navnediskusjonen. Det er ekstra interessant og høre om søstrene Svangren. De fikk utdelt ett navn hver for at de skulle få velge selv hva det andre navnet skulle være. Moa valgte Carolina, Fanny ville ha Ballerina, men da nektet mor-Svangren. Og når Fanny ikke fikk hete Ballerina, så kunne det tydeligvis bare være med det ekstra navnet. Fanny, enkelt og greit. Fint syns jeg, litt problematisk er det jo når de engelske gjestene våre ringer; are you kidding, did you call yourself Fanny?

The Svangren sisters; Moa Carolina og Fanny (Ballerina)

Det er klart jeg ikke husker alle disse navnene, jeg har gått rundt og spurt hva ekstranavnet deres er. Og får selvfølgelig samme spørsmål tilbake. Plutselig er jeg teit som bare har et navn. Ina mener jeg burde hete Hilde Gunn Sol.   

Det tar ikke lange tiden før personlighet og navn går hånd i hånd. Også heter alle svenskene plutselig helt andre ting. Ny latter blir utløst når vi får vite at Ida også er den heldige eier av tre navn. Ja vi snakker om fornavn selvfølgelig. Ida Kristina Margaretha. Og plutselig forstår man at Pippi sine endeløse rekker med navn ikke er rart i det hele tatt. I Sverige er det normalt. Pippilotta Viktualia Rullgardina Chrysmynta Efraimsdatter Langstrømpe.

Ida Christina Margaretha Larsson


Jeg forklarer Nils (eller Göran eller Mikael) eller Micke som vi faktisk kaller han at jeg er veldig fascniert av dette svenske navnesystemet. Selvsikkert svarer han Eldiga sjælar o exotiska namn ær bare en liten del av sødern, vi har mat som e spicy også.

Og med dette har vi altså presentert mange av årets ansatte for dere. Det er bare å spørre etter Nils, Carl, Johannes, Jens, Christina, Magdalena, Margreta eller Jonas. Jeg aner ikke lenger hvem noen er.

Jens Erik, eller er det egentlig det han heter?

Og på tampen kommer Jens Erik inn og forteller meg at jeg har missat et namn. Han heter selvfølgelig Jens Erik Gunnar Henrikson, fantastisk. Alle gode ting er tre!

Og sånn går no dagan på Finse 1222!

Hilde

fredag 8. juli 2011

What is crackelacking at Finse?

Sommersesongen rulller over oss på Finse. Vi merker det på mange ulike måter:
Vi har ikke tid til å telle snøfonner lengre. Snøen er nå helt på egen hånd, og vi stoler på at den smelter fort som fasan. Våre sykkelgutter fortjener stående applaus for at de, med blod, tårer og svette, har kjempet seg meter for meter gjennom snøen helt forbi Fagernut.

<>
Micke aka Bad Boy

"Bad Boy"-namnet kom når jeg skulle introudsere Micke for Nikos, en gresk ansatt vi har denne sommeren. Jeg sa, dette er Micke, the bike boy. Oversatt fra dårlig norsk/engelsk til dårligere gresk/engelsk ble dette, i det greske hodet, "Bad Boy". Nikos tok det for god fisk at Micke var en "bad boy", og  kanskje kler han kallenamnet?
Han ser mer uskyldig ut enn hva han er - sykkelminister Skogeng. Men grave snøfonner, det kan han!
Vi anbefaler fortsatt ikke barnefamilier å sykle fra Finse, selv om det daglig er mange syklister som tar turen. Det er heller ikke hensiktsmessig å ha for mye bagasje på syklene. Alle som sykler fra Finse må være klar over at det er en god del snø, man blir våt på beina og man blir sliten av å trille sykkelen gjennom snøen. Noen snøfonner kan også være litt vanskelig å krysse, så man må være forsiktig! Erling, vår tredje sykkelmann, hadde gjemt seg i bilde-øyeblikket. Men han skal også nevnes! Og snart kommer Sigurd Erdal, Sondre Widmark og Bård Basberg tilbake i sykkelbutikken. Og ikke minst vårt nye tilskudd til sykkelbutikken, fra Ulvik; Sevre! Gutta; se til å sette dere på toget og kom tilbake til Finse!!



Sykkelsesongen er i gang. 350 nye Meridasykler soler seg i glansen av Hardangerjøkulen. Velkommen til Sykkel Finse!
Så hva gjør vi når vi nå har overlatt snøen og snøsmeltingen til seg selv?
* Vi svarer på e-post og vi sier "Finse1222, du snakker med ...." på telefon. Vi forsøker å besvare alle spørsmål om: "når Rallarvegen åpner, hvor mange snøfonner det er, hvor lang tid det tar å sykle, hvor tungt det er å sykle, hvor mye nedover er det fra Finse til Flåm og vi svarer på mange forespørsler om booking både av hotellrom og sykler. For det er mange forespørsler nå. Og dere skal være hjertelig velkommen til fjells.


Booking-bonanza...

* Det har kommet 7 nye fastboende til Finse nå i løpet av de siste dagene. En av de er Gordo Gonzales. 7 griser har inntatt grisefjøsen ved Finsehytta. Og Finse1222 og Finsehytta klarer på denne måten å la tonnevis med matavfall komme til nytte. Grisene blir foret på rester av våre fantastiske tre retters middager. Men grisene er også veldig glad i skalkene på Jøkulbrødet. Lite vet de om hva september bringer. Nå skal de bare være lykkelige høyfjellsgriser.

7 nye Finseboere for noen måneder.

Gordo Gonzales i forkant her

* Det er en merkelig trend med personalet vårt i juli. De trener. De løper til Larsbu, de drikker ikke noe annet enn detox-greier, og de spiser sunt. Men det er bare i juli.

* Vi kjemper mot "Finsefluene". De er mange, de flyr i flokk og de vil inn. Vi har en egen vakt som tørker og støvsuger Finsefluer. De liker å ligge i vinduskarmene, eller sitte i taket. En innsjekk hos oss forløper slik: Hei og velkommen til Finse1222. Dere skal spise middag i restauranten i kveld. Ønsker dere å spise kl 19 eller kl 21? Her er romnøkkelen. Rommet finner du..... Og vi har et et lite problem med fluer akkurat noen dager nå. Så vi anbefaler ikke å åpne vinduet. Håper dere får et fint opphold!" Antall fluer er imildertid på vei ned. Det er snart mulig å jogge seg en tur, der man får puste med åpen munn. Etter 9 måneder vinterdvale har noen enda behov for å puste med åpen munn. De mindre kjente helikopter-myggen er på vei til Finse. De er store, de er sterke og man kan høre når de letter. Dette er myggen som tåler en Finsesommer, og de er beviset på at "survival of the fittest" fungerer i praksis. Dette er ikke mygg du tuller med. De er rasende og roper "bloooooooooooooooooooooooood" i det de går inn for landing på hvite Finsekropper. Vi anbefaler Myggolf-produkter i Handlebu til ettermiddagsgrillingen.

* Jøklagutane og deres alfa breforfører har startet opp med daglige turer til Blåisen. Sesongen har blitt behørlig drukket inn og selvsagt samtidig som de oppdaterte festen på facebook. Det er nye tider hos breforførerne. Alfa forføreren var ikke tilgjengelig for foto i dag, men vi lover å holde dere oppdatert om sommerens forføring, med eller uten bilder.

* Vi fikser litt på hotellet, utvendig. Etter årevis med vannlekkasjer inn i hotellets restaurant, tar vi nå affære. Det skal aldri mer stå baljer og blekk i restauranten for å ta imot regnvannet som renner inn. Aldri! Det har snekker Rokne lovet. Og jeg har fått blitt med på taket for å se at brenning av asfalt går riktig for seg. Ikke at jeg vet hvordan det skal gjøres, og jeg hadde egentlig mer enn nok med å ikke falle ned. Heldigvis trykket noen en svett, gul hjelm på hodet mitt. Det ble så mye tryggere da....

"Inspeksjon" av takreparasjonen. Vi har nå regntett tak. Hurra!

Og selvsagt så kjemper vi mot feilmeldinger (også kalt værmeldinger) fra yr.no. Vi oppfordrer folk til å ikke alltid tro blindt på yr. De melder regn på Finse. Men vi har badet i sol den siste uken. Finse er grønt. Finse er varmt. Finse Sommer. På yr.no melder de regn og 8 grader, når realiteten er sol og 20 grader.
Hele fredag (altså i dag) er det meldt regn. Hele fredag har det vært sol

Hva med å sjekke webcam på www.finse1222.no? Da kan jo dere samtidig sjekke hva vi gjør på perrongen... :-)
Hilsen fra solfylte Sommer Finse i dag... ikke helt som værmeldingen :-)
Merete

lørdag 2. juli 2011

En mini-Rallarvegsrapport

Mens vi strever med å holde døgnfluene ute, og ikke spise for mange av de når vi beveger oss utenfor, så har vi tid til en mini-Rallarvegsrapport. Haugastøl-Finse og Hallingskeid-Flåm er klart. Det som vi derfor trenger å rapportere om er området Finse-Hallingskeid. Og mye der er også klart. Så dette sneverer inn snøområdet til å gjelde ca 2,5 km før Fagernut og 3,5 km etter Fagernut. Altså på en strekning på 80 km (Haugastøl-Flåm) er det 6 kilometer som er dekket med snøfonner på opptil 2-300 meter. Noen er mye mye mindre. Nå er jeg ingen kløpper i prosent, og jeg har heller ingen kalkulator her, og de andre tar en Ægir øl på langbordet.... så tiden er knapp.. Men altså, ikke mange prosent av Rallarvegen er dekket av snø...

Vi hadde så store forhåpninger til årets snøsmelting, men vi har innsett at snøen smelter ikke raskere i 2011 enn den gjorde i 2010. Iallefall ikke vest for Finse. Haugastøl - Finse er nå helt snøfri. Det har imidlertid blitt skader på veien etter det kraftige regnfallet tidligere i uken. Så det er partier ved Oksabotn og ved Hansbu som er vanskelig å ta seg frem. Her må man gå av sykkelen og leie den.

Det er stor trafikk i fjellet tidlig i juli. Og daglig sykler ("sykler") folk fra Finse mot Flåm. Tilbakemeldingene er at "det går an å sykle, men det er tungt". Vi får også tilbakemeldinger at det er noen snøfonner like før Hallingskeid som utfordrer balansekunsten. Der går snøfonnene ut i vannet på venstre siden og ned mot snøoverbyggene på jernbanen på høyre siden. Vi skal forsøke å komme oss dit tidlig i neste uke for å legge det bedre til rette for dere. Det er klart, man blir også veldig sliten av å trille/bære sykkelen gjennom snøfonnene. Og som en ekstra bonus blir man selvsagt våt på bena når det er lange snøfonner. Dersom du trosser vår anbefaling, så kan det være lurt å ha med ekstra sko og sokker.

Vi har jobbet oss forbi Fagernut med å lage traseèr i snøfonnene. Så den første milen fra Finse er uproblematisk. Det ligger noen store snøfonner på selve Fagernut (altså fjellet Fagernut og ikke vokterboligen Fagernut)
Snøfonn på Fagernut. Her er det spadd ut fin trasè som gjør det lettere å få med seg sykkelen
Bilde: Micke Svensson


Når du runder Fagernut og ser Fagernut Vokterbolig så ligger det en stor snøfonn i hele den svingen ned mot Vokterboligen. Det har imidlertid hjelpt utrolig mye å spa trasè der, og snøsmeltingen er godt i gang. Som dere ser av bildet under, så kan man med godviljen nesten sykle litt her:-)

Svingen før Fagernut Vokterbolig (retningen her er mot Finse)
Bilde: Micke Svensson

Etter at sykkelgutta har vært ute i en uke å gravd, så holder de hviledagen hellig i morgen. Vi drar ut igjen, med friskt mot, tidlig i neste uke. Dette var bare for å gi dere den siste oppdateringen på "Kampen mot snøen". Det er, som alle tidligere år, snø på Rallarvegen i månedsskiftet juni / juli. Det er ikke noe uvanlig i det. Vi hadde bare håpt så sterkt at Rallarvegen kunne være farbar hele juli. Når det er sagt, så er det likevel folk som trosser snøen og gir seg ut på sykkeltur fra Finse mot Flåm. Det vil si at det er mulig, men ikke noe vi anbefaler helt enda. Graving av trasèer har stor effekt, og vi gir oss ikke før alle snøfonner har en trasè, slik at dere kan ta dere frem på en tryggere måte. Vi vil heller ikke anbefale gjester å legge ut på sykkelturen Finse - Flåm alene. Noen av snøfonnene er "kjipe" og da er det ikke bra om noe skulle skje.

Utsiktene er lysere etter Fagernut Vokterbolig.


Fagernut Vokterbolig

Isen på Fagervann har slept kanten, og det er ikke lenge før vannet her er isfritt. Det vil si at snøsmeltingen på Rallarvegen går enda raskere. Værmeldingen i uken fremover spår også bra smeltevær, regn, gode plussgrader og litt vind. Vi velger å være optimister fortsatt! Det vil bli en lang og god sesong på Rallarvegen. Velkommen til Sommer Finse!

Merete